Wiecznie Młoda - Zdrowie, siła i uroda...
3 mar
Masło Shea – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Czym jest Masło Shea i jakie ma zastosowanie w kosmetyce? Jakie właściwości wykazuje ten bardzo popularny składnik kosmetyczny? Oto Masło Shea - tłuścioch nr 1 w kosmetykach odżywczych!

Masło Shea - co to jest?

Czym jest masło Shea? Jest to po prostu olej z nasion afrykańskiego drzewa o wdzięcznej nazwie - Masłosz Parka(które w Afryce jest uznawane za święte i czczone od tysięcy lat). Olej ma postać twardych, białawych bryłek masła (stąd jego nazwa), które należy rozgrzać w dłoniach do właściwej konsystencji tłustego oleju.

Poniżej zdjęcia z procesu produkcyjnego oryginalnego, afrykańskiego masła Shea.

Masło Shea co to jestMasło Shea zastosowanie

Masło Shea - właściwości

Jakie właściwości posiada masło Shea? Rozmaite, najprzeróżniejsze i ... bardzo praktyczne. Podobnie jak maść z witaminą A czy chociażby kozim mlekiem, masło Shea wydaje się być kosmetyczną alfą i omegą. Oto właściwości masła Shea:

  1. regeneruje i odżywia skórę, przyspiesza gojenie drobnych ranek
  2. posiada witaminy A i E, które odmładzają i chronią skórę przed wolnymi rodnikami
  3. posiada właściwości ochronne - chroni skórę przed zimnem, wiatrem i mrozem
  4. nie uczula i dodatkowo łagodzi zmiany alergiczne (wysypki, świąd, pieczenie)
  5. wygładza i uelastycznia włosy, nadaje im blasku
  6. bezpieczne w 100%, odpowiednie dla kobiet w ciąży (profilaktyka i leczenie rozstępów) i najmłodszych dzieci (odparzenia pieluszkowe, pielęgnacja skóry)

Masło Shea właściwości

Masło Shea - zastosowanie

Masło Shea jako kosmetyczny omnibus może być stosowany dosłownie do wszystkiego - także do smarowania nim kanapek i smażenia (nie próbowałam, może kiedyś "zaryzykuję"). Jednak z pewnością masło Shea bardziej kojarzy się z kosmetykami: kremami, balsamami i maseczkami do ciała i włosów niż dodatkiem kulinarnym. Taka wszechobecność i zastosowanie masła Shea w kosmetyce nikogo nie dziwi - w końcu jest to jeden z najlepszych i najnaturalniejszych kosmetyków, którego dostarcza nam sama natura.

Zastosowanie masła Shea w kosmetyce jest naprawdę różnorakie i z pewnością każdy przynajmniej raz miał okazję posmarować się balsamem zawierającym ten składnik. Zazwyczaj masło Shea wchodzi w skład bardziej gęstych, tłustszych i odżywczych smarowideł do ciała.

Masło Shea oprócz poniżej wymienionych zastosowań jest również chętnie używane w masażu ciała (również w trakcie ekskluzywnych zabiegów odżywczych w salonach SPA), a jego dość specyficzny zapach (lekko orzechowy) jest łagodzony przez dodatek aromatycznych olejków eterycznych.

Masło Shea - na twarz

Masło Shea jest świetnym dodatkiem do kremów - zwiększa ich działanie odżywcze, regenerujące i natłuszczające. Sprawdza się w pielęgnacji wszystkich typów skóry - od suchej, zniszczonej i pooranej zmarszczkami, aż po skórę tłustą i skłonną do wyprysków. Zapobiega procesom starzenia i odmładza skórę dzięki dużej zawartości naturalnych witamin i kwasów tłuszczowych.

Masło Shea stosowane na twarz może służyć jako naturalny filtr przeciwsłoneczny (niestety, o bardzo niskiej ochronie, ale zawsze coś), zatem jest to alternatywa dla tych, którzy obawiają się tablicy Mendelejewa w popularnych filtrach przeciwsłonecznych.

Masło Shea jest stosowane również jako krem natłuszczająco-ochronny pod oczy i z powodzeniem zastępuje wysokopółkowe, specjalistyczne preparaty kosmetyczne. W tym celu niewielką ilość masła Shea należy rozgrzać w dłoniach, a po roztopieniu wklepać je palcem serdecznym w okolice oczu.

Masło Shea może być używane również jako naturalny balsam do ust. Rozpuszczone masło Shea zmieszane z odrobiną najzwyklejszego cukru może zastąpić ekskluzywne peelingi do ust. Taka mieszanka wmasowana w skórę ust niesamowicie ją odżywi i wygładzi, a usta będą miękkie i ... stworzone do całowania!

Masło Shea trądzik

Masło Shea - na trądzik

Mimo swojej tłustości masło Shea paradoksalnie świetnie nadaje się przy leczeniu trądziku. W swoim działaniu regenerującym przypomina maść z witaminą A, ponieważ świetnie goi wszelkie strupki i zaczerwienienia po trądziku. Jeśli ktoś nie lubi uczucia tłustości i ciężkości na buzi, to zawsze masło Shea może stosować punktowo na pojedyncze zmiany trądzikowe. Będą one znikały zdecydowanie szybciej, a skóra będzie miała wyrównany, zdrowy koloryt.

Masło Shea sprawdza się też podczas stosowania kuracji retinoidami (zarówno tych wewnętrznych, jak i zewnętrznych) - przynosi ulgę suchej skórze i naturalnie ją natłuści. Załagodzi występujące podczas leczenia suchość i pękanie ust, a stosowane jako krem pod oczy odżywi delikatną skórę i zapobiegnie jej nadmiernemu przesuszeniu.

Masło Shea - na włosy

Masło Shea może być stosowane na włosy jako maseczka, odżywka lub serum na końcówki włosów. Ochrania włosy oraz świetnie je wygładza po zabiegach fryzjerskich tj. trwała, farbowanie czy prostowanie.

Więcej informacji o maśle Shea stosowanym na włosy TUTAJ.

Masło Shea - w kuchni

Masło Shea jest zdecydowanie rzadziej stosowane w kuchni niż w kosmetyce  i jest używane głównie mieszkańców Afryki (ojczyzny masła Shea). Jest tam wykorzystywany jako naturalny i zdrowy olej do smażenia potraw - sprawdza się zarówno przy potrawach mięsnych, jak i jako zwykły sos do warzyw.

Masło Shea twarzMasło Shea na twarz

Jeżeli spodobał Ci się wpis kliknij "Lubię to!"
Komentarze
  1. no dobra ale z czegoi sie to robi??

  2. "z nasion afrykańskiego drzewa"

Dodaj komentarz
Powiadom mnie o odpowiedzi na mój komentarz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
WiecznieMłoda.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.