Olejek grejpfrutowy w kosmetyce – działanie i właściwości

Olejek grejpfrutowy działanie

Olejek grejpfrutowy w kosmetyce to kolejne cudo, które poprawia stan cery w trymiga. Olejek grejpfrutowy działa też na trądzik!  Zatem ziałanie olejku grejpfrutowego i jego właściwości sprawiają, że jest niezastąpiony, no i jak pachnie…

Olejek grejpfrutowy w kosmetyce

Wśród licznych olejków eterycznych i pielęgnacyjnych wykorzystywanych w kosmetyce olejek grejpfrutowy zdecydowanie się wyróżnia nie tylko wspaniałym, energizującym zapachem, ale też swoim działaniem pielęgnacyjnym skórę całego ciała i twarzy.

Dlaczego olejek grejpfrutowy w kosmetyce ma tak mocną pozycję?

Olejek grejpfrutowy to mega dawka odmładzających antyoksydantów: witaminy C, bioflawonoidów i minerałów, które rozświetlają i rozpromieniają skórę oraz głęboko ją odżywiają. Wszystkie te składniki olejku grejpfrutowego decydują również o jego właściwościach gojących i przeciwbakteryjnych.

„Odkąd dodaję do oliwki na twarz olejku grejpfrutowego mój trądzik nie panoszy się tak na twarzy jak kiedyś! Wcześniej przed miesiączką miałam dużo nowych ‚wulkanów’, a teraz zaledwie kilka. Co mnie bardzo cieszy.” – pisze czytelniczka, Anna Ś. Jest to jedna z licznych pozytywnych peanów na cześć olejku grejpfrutowego.

Olejek grapefrutowy właściwości

Olejek grejpfrutowy – jak stosować?

Istnieje parę ważnych zasad o tym, jak stosować olejek grejpfrutowy:

NIE STOSOWAĆ NIEROZCIEŃCZONEGO! – w przeciwieństwie do olejku herbacianego!

Co do użycia olejku przez kobiety w ciąży opinie są różne, lepiej zatem poradzić się lekarza!

Nie stosować olejku grejpfrutowego przy ekspozycji na silne słońce – olejek może uwrażliwić skórę na promienie słoneczne i w efekcie spowodować przykre przebarwienia skóry lub … odbarwienia

Olejek grejpfrutowy – działanie

Działanie olejku grejpfrutowego doceniły już tysiące osób, borykających się z trądzikiem, szarą i matową cerą czy też osoby zmęczone codziennym stresem. Oto jak działa olejek grejpfrutowy:

  1. odmładzająco!
  2. detoksykująco i oczyszczająco
  3. rozgrzewająco i przeciwbólowo
  4. przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo
  5. relaksująco i odprężająco

Olejek grejpfrutowy działanie
Olejek grejpfrutowy

Olejek grejpfrutowy – właściwości

Olejek grejpfrutowy posiada tyle właściwości pielęgnacyjnych i leczniczych, że aż strach się bać. Oto najważniejsze z nich:

  1. olejek grejpfrutowy i matowa cera – rozświetla, nadaje blasku i wygładza skórę, nadaje skórze subtelny „glow”
  2. olejek grejpfrutowy i bóle – uśmierza i łagodzi bóle różnego pochodzenia – od bóli mięśniowych po nerwobóle; często wykorzystywany przez sportowców w masażu obolałych mięśni po treningu
  3. olejek grejpfrutowy i trądzik – reguluje wydzielanie sebum, zwęża rozszerzone pory, przyspiesza gojenie zmian trądzikowych
  4. olejek grejpfrutowy i depresja – poprawia nastrój i pobudza do działania; 2-3 krople dodane do kominka zapachowego nadają przyjemny, cytrusowy i pozytywny aromat
  5. olejek grejpfrutowy i cellulit – stanowi miły i przyjemny dodatek do preparatów antycellulitowych, ujędrniających i preparatów przeciw rozstępom
  6. olejek grejpfrutowy i zabiegi SPA – relaksuje i odpręża ciało i umysł; jest wykorzystywany przede wszystkim do masażu
  7. olejek grejpfrutowy stosowany wewnętrznie – leczy infekcje bakteryjne, grzybicze, schorzenia układu pokarmowego, pobudza układ immunologiczny, działa wspomagająco w leczeniu miażdżycy

Olejek grejpfrutowy trądzik

Olejek grejpfrutowy – kosmetyki i inne przyjemności

Jak wspomniałam, olejek grejpfrutowy obecny jest w gotowych kosmetykach (energizujących, antycellulitowych, przeciwtrądzikowych i przeciwzmarszczkowych), ale wykorzystywany jest też do:

  1. KĄPIELI LECZNICZYCH – dodaj 8-10 kropli olejku grejpfrutowego do wanny pełnej ciepłej wody, zapal świeczki i odpręż się – masz swój mały salon SPA w domu
  2. KREMÓW i SERUM – kropelka olejku grejpfrutowego dodana do kremu do twarzy wzbogaci go w naturalną witaminę C, która rozświetli i odmłodzi cerę
  3. BALSAMÓW DO CIAŁA – dodatek kilku kropli olejku grejpfrutowego do balsamu do ciała zwiększy jego działanie ujędrniające i zapobiegnie powstawaniu rozstępów
  4. SZAMPON DO WŁOSÓW – 2 kropelki olejku grejpfrutowego dodane do porcji szamponu zmniejszy przetłuszczanie się włosów

Zobacz nasze inne wpisy

Komentarze (6)

  • […] że zapach sufletu pod prysznic jest efektem zawartości olejku grejpfrutowego ( przeczytaj o jego właściwościach relaksujących i antycellulitowych). Miłą odmianą jest tu również brak wszechobecnych parabenów – stąd wyjątkowo krótki […]

  • Ann 8 lat temu Odpowiedz

    Dziękuję za wpis:)
    Osobiście jest to mój nr 1 spośród wszystkich olejków. Po latach walki z wulkanami w końcu znalazłam idealny środek! :)
    Wystarczy go dodać np. do dobrej jakości kremu do twarzy (ale nie tego przeciwtrądzikowego, który wysusza), albo zwykłego oleju winogronowego (mój ulubiony sposób, a jaki tani przy okazji;) i efekt po kilku dniach murowany! Pryszcze szybciej się goją, a nowe tak często i obficie nie wyskakują. Lubię też do kąpieli dodać kilka kropel, cudowny zapach i relaks! Ale trzeba uważać, bo osoby wrażliwe mogą się poparzyć. Najlepiej wkropić ok 15-30 kropelek w łyżce-dwóch jakiegoś oleju i do wanny:) skóra jest jednocześnie zrelaksowana i lekko natłuszczona :)

  • masaż Kielce 6 lat temu Odpowiedz

    Witam. Stosuję ten olejek u siebie ale nie wiedziałem, ze masz aż tyle innych własciwości.
    Podziękowania za doskonały artykuł.

  • proszę bardzo :) życzę wielu zadowolonych klientów!

  • Gabinet 6 lat temu Odpowiedz

    Olejek grapefriutowy to niedrogi środek do zwalczania cellulitu. Mam gu u siebie w gabinecie i panie często o niego pytają. Używam go do masażu antycellulitowego. Na ile działa – na razie nie wiem bo stosuję go od niedawna a jak wiadomo po jednym masażu efektów nie ma.
    Pozdrawiam.

  • Tobiasz 3 lata temu Odpowiedz

    Olejki eteryczne to wspaniała rzecz lecz trzeba patrzeć czego się używa, zresztą jak ze wszystkim. Jeśli chcesz poznać olejki 100% z certyfikatami zapraszam tobiaszbonczewski.eko@gmail.com

Dodaj odpowiedź

0