Olej arganowy jest jednym z bardziej kultowych olejów, którego używanie może znakomicie przysłużyć się profilaktyce przeciwzmarszczkowej. Stanowi on codzienność w pielęgnacji Hindusek, których to dbanie o urodę opiera się głównie na stosowaniu darów matki natury.

Płynne złoto”, „złoto Maroka” – jak zwykło się nazywać olej arganowy, charakteryzuje szereg właściwości kosmetycznych i leczniczych.

Butelka z olejem arganowym

Jest wytłaczany z pestek orzechów drzewa Argania Spinosa, rosnącego na pustynnych terenach Maroka, skąd pochodzi. Cena olejku nie należy do najniższych. Składa się na nią długotrwała praca podczas jego pozyskiwania oraz fakt, iż sprowadzany jest z Maroka. Co ciekawe, uzyskanie 1 litra oleju arganowego, trzeba „poświęcić” kilkadziesiąt kilogramów owoców (zazwyczaj ok 30 kg) i to również ma nie mniejsze znaczenie przy jego ostatecznej cenie.

Olej arganowy – skład

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy)
  • witamina E
  • sterole
  • związki fenolowe
  • skwalan
  • saponiny
  • karotenoidy

Olej arganowy – właściwości

Skóra

  • znakomicie odżywia
  • wspomaga właściwości regeneracyjne
  • ujędrnia, wygładza
  • zapobiega zmarszczkom
  • zmniejsza już istniejące bruzdy i rozstępy
  • odświeża, nawilża
  • właściwości antyoksydacyjne

Olej arganowy – zastosowanie

Jego doskonałe właściwości odżywcze znalazły zastosowanie w kosmetyce. Stanowi on dodatek do kremów, olejków pielęgnacyjnych do ciała czy skoncentrowanych formuł w postaci serum do twarzy. Stosowany jest również w postaci maseczek lub wcierek do włosów, co ma za zadanie uelastycznić oraz wygładzić ich powierzchnię .

Olej arganowy – zastosowanie na twarz

Kilka kropli olejku wmasować w zwilżoną hydrolatem skórę twarzy oraz szyi. Można stosować w połączeniu z żelem hilauronowym. Ze względu na swoją lekką tłustość zaleca się używanie olejku na noc, co dodatkowo poprawia właściwości regeneracyjne skóry. Najbardziej zadowolone z działania olejku powinny być posiadaczki cery suchej bądź odwodnionej, jednak powinien się również sprawdzić przy skórze tłustej i mieszanej (aczkolwiek odnotowano wiele przypadków „zapchania” porów skóry, co skutkowało powstawaniem drobnych krostek bądź pryszczy). Jest zalecany również przy chorobach skóry tj. łuszczyca, egzemy, a także po zabiegach kwasami w celu przyspieszenia odnowy naskórka.

Olej arganowy – zastosowanie na ciało

Kilka kropli dodać do najzwyklejszej oliwki dla dzieci (Hipp, Babydream z Rossmana) i wetrzeć w lekko wilgotne ciało po kąpieli. Olej arganowy zwiększy nawilżające właściwości oliwki i nada jej odrobinę luksusowego charakteru ;). Znakomicie sprawdza się również jako dodatek do balsamów, poprawiając ich działanie regeneracyjne na skórę podrażnioną i zaczerwienioną (również po nadmiernym opalaniu). Olej arganowy jest również zalecany dla osób zmagających się z problemem rozstępów (także powstałych wskutek ciąży) – wspomaga leczenie bruzd oraz pęknięć skóry.

Kosmetyki z olejem arganowym

Olej arganowy – zastosowanie na włosy

Stosuje się go w formie maseczki: niewielką ilość wmasowywuje się w skórę głowy oraz w całą długość włosów, zwracając szczególną uwagę na końcówki. Czuprynę owinąć ręcznikiem i zostawić na 1-2 godziny (lub na całą noc, jeśli to konieczne). Po tym czasie dokładnie zmyć olej delikatnym szamponem i cieszyć się gładkością i
elastycznością kosmków. Zniszczone końcówki pokochają olejek arganowy, który ochroni je przed czynnikami atmosferycznymi, wygładzi oraz nada im blask.

Olej arganowy – zastosowanie na paznokcie

Codzienne wcieranie czystego olejku (bądź olejku wymieszanego z kroplą oliwy z oliwek oraz soku z cytryny) skutecznie wzmacnia płytkę paznokcia, co zapobiega ich łamliwości oraz rozdwajaniu. Pazurki staną się mocniejsze, a skórki wokół nich pozostaną nawilżone i sprężyste. By osiągnąć pożądany efekt trzeba jednak zachować systematyczność we wcieraniu i wmasowywaniu olejku.

Olej arganowy w kuchni

Olej arganowy jest wykorzystywany również jako dodatek do sałatek oraz łososia. Nadaje potrawom lekko orzechowy aromat oraz działa pozytywnie na układ krążenia, będąc bogactwem NNKT. Jest on otrzymywany przez prażenie orzechów arganowych i różni się znacznie właściwościami od oleju otrzymywanego ze świeżych owoców Argania Spinosa, które wykorzystywane są w celach kosmetycznych. Jego cena przekreśla jednak obfite polewanie nim potraw, dlatego na dania z zawartością „płynnego złota” mogą pozwolić sobie jedynie co zamożniejsi.